Psoriasis - Diagnózis és Terápia | Betegségek és diagnózisok

Psoriasis pathology

Kit kérdezhetek? Hogyan fedezik a költségeket? Az érintett bőrfelületek részletes vizsgálata általában megadja a diagnózist 1. Bőrminta biopszia csak kivételes esetekben szükséges. Ehhez egy kis bőrdarabot eltávolítunk és mikroszkóp alatt megvizsgálunk.

Az orvos felméri a betegség súlyosságát, és a pácienssel együtt elkészíti a kezelési tervet. A súlyosság meghatározása A vulgaris pikkelysömör fizikai tüneteinek súlyosságát speciális paraméterek segítségével határozzák meg. A beteg testfelület százalékos arányának egyszerű jelzése a "Testfelület" BSA. A "pikkelysömör területe és súlyossága indexet" PASI psoriasis pathology meghatározzák a klinikai vizsgálatok. Ez az index figyelembe veszi a betegség mértékét, a plakkok vörösségét, vastagságát és a pikkelyezést.

A betegséggel összefüggő életminőséget a dermatológiai életminőség kérdőív DLQI psoriasis pathology határozzák meg. Hogyan kezelik a pikkelysmrt? A pikkelysömör okozati szempontból gyógyíthatatlan.

A tünetek hosszú távú mentessége azonban általában megfelelő terápiákkal érhető el 1. Az elsődleges terápiás célok a gyulladás csökkentése és az epidermiszben a túlzott sejtszaporodás gátlása, és ennek eredményeként a bőrelváltozások gyógyítása. A psoriasis pathology kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre: Alapterápia hidratáló és tápláló psoriasis pathology, kenőcsökkel vagy testápolókkal, helyi külső gyógyszeres terápia, Fototerápia a bőr kezelése természetes és mesterséges UV-fény meghatározott hullámhosszávalbelső szisztémás terápia tabletták, injekciók vagy infúziók formájában is egyéb terápiák.

A pikkelysömör kezelésének szakaszai A betegség súlyosságától függően gyakran alkalmaznak egy lépésenkénti tervet. A kezelés helyi helyi terápiával kezdődik, majd a fototerápiára és végül a szisztémás terápiára lép. A kezelést egyedileg alakítják ki a betegnek és a betegség lefolyásának, és szükség esetén megváltoztatják.

Ha a testnek csak néhány kis része érintett, külső terápiákat hajtanak végre. A fotóterápiát általában kiegészítik növekvő terjeszkedéssel vagy elégtelen reakcióval.

cink kenőcs pikkelysömör alkalmazásához

Ha a pikkelysömör kiterjedt, vagy ha a külső és a fototerápia nem reagál kielégítően, a belső és a külső terápia kombinálható. Ha nincs javulás, vagy vannak intoleranciák vagy ellenjavallatok, akkor biológiai szerek új, célzott szisztémás gyógyszerek alkalmazhatók. Kombinált terápiát szinte mindig közepes vagy súlyos formákban végeznek.

Gyógyszeres terápia vagy fényterápia után a bőrnek alapterápiára van szüksége a bőr jó állapotának stabilizálása érdekében. Erre a célra hidratáló és tápláló krémeket, kenőcsöket vagy folyadékokat használnak hatóanyagok nélkül. Javítják a bőr állapotát, és segítik a tünetmentes időszak meghosszabbítását.

Papilloma hisztopathology

Az alapterápia a pikkelysömör minden terápiás koncepciójának fontos része. Alapterápia A psoriasis vulgaris alapterápiája magában foglalja a hatóanyagok nélküli kenőcsalapok helyi helyi alkalmazását, hidratáló és tápláló hatással, valamint karbamidot és szalicilsavat tartalmazó készítményekkel mindegyik három-tíz százalékos psoriasis pathology.

Az alap terápiás ellátás fontos része a pikkelysömör kiegészítő kezelésének mind az akut stádiumban, mind a gyógyító bőr utókezelésében. Segít helyreállítani az ép akadályt. A legtöbb esetben azonban az alapterápia nem elegendő egyedüli kezelésként. Minden terápiával kombinálható. Külső gyógyszeres terápia A helyi terápiában a kenőcsök, krémek, tinktúrák vagy spray-k formájában lévő hatóanyagokat közvetlenül a bőrre viszik fel.

Kinoki plasturi pareri, Giardia eruptii cutanate. Laddonno talpi psoriasis Baby

Főleg enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör esetén alkalmazzák. A készítménytől függően a hatás egy-néhány hetes kezelési időszak után nyilvánvalóvá válik. A leggyakrabban használt anyagok: Kortizonszerű készítmények kortikoidok : A kortikoszteroidok a leggyakrabban alkalmazott és külsőleg leghatékonyabb gyógyszerek közé tartoznak.

Különösen nagy gyulladásos aktivitás esetén és a test bizonyos részein alkalmazzák.

Saki iszap alkalmazása a pikkelysmr kezelsben

Javasoljuk, hogy a terápiát néhány hétre korlátozza, vagy kombinálja más hatóanyagokkal különösen a D-vitamin-analógokkal, a karbamiddal és a fotofénnyel. D-vitamin-analógok: Megfelelő alkalmazás esetén a szintetikus úton előállított D-vitamin-analógok kalcipotriol és tacalcitol hosszú távú kezelés során is nagyon jól psoriasis pathology.

A nem kívánt mellékhatások közé tartozhat a bőrirritáció, égő érzés, viszketés és bőrpír, különösen az érzékeny bőrfelületeken hajszál, arc és hónalj. Dithranol cignolin vagy antralin : A koncentrációt kezdetben alacsonynak választják, és folyamatosan növekszik néhány naponta.

Alternatív megoldásként rövid expozíciós idővel rendelkező "percterápia" és a ditranol ezt követő lemosása végezhető psoriasis pathology egyszer. Enyhe vagy mérsékelt bőrirritáció jelzi a kezelés hatékonyságát.

The Psoriasis and Psoriatic Arthritis Pocket Guide

Ha a bőrreakció túl erős, akkor az intenzitást csökkenteni kell - legalábbis átmenetileg. További hátrány a bőr, a ruházat és az egészségügyi létesítmények súlyos elszíneződése.

Kalcineurin-inhibitorok: A takrolimusz és a pimecrolimus nem engedélyezett a pikkelysömör kezelésében, de az orvosok a jóváhagyáson kívül nem engedélyezett használat javasolják, különösen az arc pikkelysömörére. Gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásuk van.

Fototerápia A fototerápiát fényterápiát mérsékelt vagy súlyos pikkelysömör esetén alkalmazzák különösen nagy területekenamelyek nem reagálnak vagy már nem reagálnak a helyi módszerekre. A cél a bőrsejtek növekedésének lassítása.

világos vörös foltok a testen viszketnek

Ha a fényterápiát speciálisan képzett személyzet végzi, az tolerálhatóság nagyon jó, és ritkán fordulnak elő közvetlen mellékhatások. Ezért terhesség alatt és gyermekeknél is alkalmazható. A hosszú távú és nagyon gyakran ismételt fényterápia azonban növeli a bőr idő előtti öregedésének és a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Bodnár Edina

Ezért hosszú távú kezelés esetén a fototerápia nem ajánlott. A terápia során kerülni kell a természetes napfényt. Mivel bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az UV fényterápiával, az orvost mindig tájékoztatni kell a gyógyszerek alkalmazásáról. UVB fényterápia: A bőrt egy meghatározott hullámhosszú mesterséges fényforrással rendszeresen besugározzák, meghatározott ideig. A fototerápiát rezidens dermatológusok vagy speciális ambulanciák végzik.

Az egyes pszoriázisos plakkok célzott kezelésére ajánlható az eximer lézer psoriasis pathology, amely monokromatikus UVB fényt bocsát ki nm hullámhosszal. PUVA fényterápia fotokemoterápia : A fényérzékenyítő psoralen kezdeti beadását kombinálják a későbbi fénysugárzással, általában az UVA hullámhossz-tartományban.

Terápia belső használatra Ha a helyi terápiáknak nincs megfelelő hatása, szisztémás terápiákat belső használat alkalmaznak. Szájon át például tabletta formájában vagy injekció vagy infúzió formájában adják be.

Digitális Tankönyvtár

A hatás csak néhány héttel a kezelés megkezdése után kezdődik. A retinoidok pl. Acitretinmetotrexát, ciklosporin, fumarátok és a legmodernebb csoportként a biológiai szerek adalimumab, brodalumab, certolizumab, etanercept, pikkelysömör kezelése terpentinnel, infliximab, ixekizumab, risankizumab, secukinumab, tildrakizum.

Ezeket az úgynevezett célzott hatóanyagokat csak akkor alkalmazzák, ha a kezelés más formái nem mutatnak kellő terápiás sikert, összeegyeztethetetlenek vagy ellenjavalltak.

Közülük sok rendkívül hatékony, és biztonságukat számos nyilvántartási adat bizonyítja 2. Néhány modern biológiai készítmény terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható 3. A biológia nem alkalmazható súlyos fertőzések esetén, mivel gyengíthetik az immunrendszert.

A psoriasis új jelátviteli útvonalát fedezték fel

Ha a kezelés során fertőzések lépnek fel, azonnal tájékoztatnia kell a bőrgyógyászát. Egy másik terápiás lehetőség a foszfodiészteráz inhibitor apremilaszt.

Ez az úgynevezett tabletta formájú kis molekula azt eredményezi, hogy a gyulladásos sejtekben kevesebb anyag képződik, amelyek stimulálják vagy fenntartják a gyulladást.

Egyéb terápiák Klíma és fürdő terápiák A kezelési koncepció részeként az éghajlati terápiák különösen alkalmasak olyan vulgáris pikkelysömörben szenvedő betegek számára, akik évek óta terápiára szorulnak, nem pedig akut vagy rövid távú terápiára.

pikkelysömör kezelése térd és könyök

Ez egyrészt hosszabb fürdőzéssel jár napos területeken helioterápia és fürdőterápiával balneoterápia akár természetes vizekben pl. A Holt-tengernélakár ásványvizet tartalmazó természetes vizekben gyógyforrások.

A kezelési tartózkodás alatt a betegség pszichés terhe gyakran csökken, mivel a látható tünetek megbélyegző hatása megszűnik a többi beteg körében. Fekvőbeteg kezelés A kórházi kezelés hasznos vagy akár szükséges lehet a psoriasis pathology helyzetekben: ha a szakorvosi kezelés alatt végzett járóbeteg-terápiás eljárások sikertelennek bizonyulhatnak.

Mit tehetek egyedül?

Pikkelysömör pathomorphology

Aki az orvos mellett döntött a terápiáról, jelentősen hozzájárulhat a kezelés sikeréhez: Fontos, hogy a lehető legszorosabban tartsák be a terápiás tervet. Az orvost tájékoztatni kell az intoleranciáról vagy a kezelés során felmerülő egyéb sajátosságokról.

Még feltételezett apróságok is fontosak lehetnek. Bizonyított tényezők negatívan hatnak a kezelésre.

Theses (Faculty of Pharmacy) - Böngészés - megjelenés dátuma:

Fontos, amennyire csak lehetséges, kerülni a dohányzást, a túlzott szilícium a pikkelysömör véleményének kezelésében, a túlsúlyt, a stresszt, az erős mechanikai terheléseket a bőrön és a leégést.

A pikkelysömörben szenvedő psoriasis pathology feltétlenül télen pikkelysömör kezelésére kell orvosukkal, ha gyermekeket akarnak, vagy terveznek vagy már teherbe esnek, mivel egyes pikkelysömör-terápiákat nem lehet alkalmazni a terhesség alatt, és néha hosszabb ideig is.

Fontos, hogy tartós tünetek, például bőrpír, hámlás és viszketés stb. Esetén a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz vagy a bőrgyógyász szakorvoshoz. Ha ízületi problémák lépnek fel, és a pikkelysömör ízületi gyulladásának diagnózisa megerősítést nyer, a belgyógyász szakorvosának és a bőrgyógyásznak összehangolt diagnózist és psoriasis pathology kell végeznie.

Az éghajlat- és fürdőterápiákat általában speciális központokban végzik, megfelelően képzett személyzettel. Az e-kártya az Ön személyes kulcsa a törvényi egészségbiztosítás előnyeihez. Az összes szükséges és megfelelő diagnosztikai és terápiás intézkedést az Ön felelős társadalombiztosítási ügynöksége átveszi.

Buy lotion for pikkelysömör tiszta test, Dyshydrosis van disgidroticheskaya ekcéma

Egyes szolgáltatásokhoz önrész vagy költségekhez való hozzájárulás vonatkozhat. Részletes információkat a társadalombiztosítási ügynökségtől szerezhet be. További információk a következő címen találhatók: Psoriasis pathology kezeléshez való jog Látogatás az orvoshoz: költségek és önrészek Mennyibe kerül a kórházi tartózkodás?

Vényköteles díj: Így fedezik a gyógyszerköltségeket Orvosi segédanyagok és segédeszközök Egészségügyi szakmák AZ valamint a társadalombiztosítási költségek megtérítésére vonatkozó online útmutató.